Don Bosko
Župa Presvetog Srca Isusovog

Župa Presvetog Srca Isusovog

Župa Presvetog Srca Isusovog

Crkva Presvetog srca Isusovog izgrađena je 1969. godine. U njoj djeluju redovnici – Salezijanci i časne sestre Franjevke Bezgrešnog začeća. Prema našim podacima, ima oko 2000 vjernika, uglavnom albanske nacionalnosti (80%). Porodica ima oko 580. Na sjeveru se župa prostire do Mojkovca i do Pljevalja. Župa ima dosta veliku teritoriju, ali su vjernicu uglavnom samo u Podgorici. Oko 55 porodica ima u selu Omerbožaj (5 km od Podgorice), nekoliko u selu Bioče (oko 15 km od Podgorice prema Mojkovcu), u selu Spuž (oko 15 km od Podgorice prema Danilovgradu) i u Mojkovcu (oko 80 km od Podgorice).

Kada su 1867. godine u Podgoricu došli Franjevci, stara je crkva bila neupotrebljiva. Nova crkva, koja je bila izgrađena 1901. godine, posvećena je Presvetom Srcu Isusovom. Za vrijeme drugog svjetskog rata je malo oštećena, a poslije rata su tadašnje vlasti nacionalizovale zemljište. Crkvu i franjevački samostan pored nje su srušili i na njihovim temeljima izgradili Dom JNA. Župa je 1966. povjerena Salezijancima. Posvetio ju je 29.06.1969. msgr. Aleksandar Tokić, barski nadbiskup. Idejni projekat za crkvu je izradio »Arhitektonski Fakultet iz Zagreba«, »Zavod za građenje konstrukcija«, predstojnik Zavoda prof. ing. Zvonimir Vrkljan. Crkva je modernog karaktera, a izgrađena je u obliku lađe.

...
Vjeronauka

Vjeronauka se održava subotom u 10h u prostorijama ckrve a pohađaju je djeca od prvog do devetog razreda osnovne škole, kojih ima oko 130. Vjeronauka se vodi na hrvatskom i na albanskom jeziku. Osim u crkvi, vjeronauka se održava i u Omerbožaju subotom u 15h na albanskom jeziku, a djece ima preko 30. Vjeronauku vode: don Janez Mirtek, don Nosh Gjolaj, don Izidor Lukić i časne sestre Roza Qerkini i Zoja Spaqi.

...
Ministranti

Ministranti su grupa djece i mladih koji pohađaju vjeronauku i pomažu sveštenicima prilikom izvođenja mise i ostalih obreda. Svake godine se regrutuju novi i ima ih oko 20. Jednom sedmično imaju susret na kojem vježbaju i pripremaju se za crkvene i župne aktivnosti. Ministrante vodi don Rudi Tisel.

...
Hor

U našoj župi postoji hor, koji vodi sestra Roza Qerkini. Broji oko 25 članova koji redovno dolaze na vježbe. Podjeljeni su u dvije grupe – oni koji pjevaju na hrvatskoj misi i oni koji pjevaju na albanskoj, a za praznike ujedine snage.

Župno Pastoralno Vijeće

Župno pastoralno vijeće formiralo se po prvi put prije više od 20 godina, ali je kasnije dolazilo do raznih modifikacija. Nanovo se formiralo 2006. godine, te ima 15 članova. Susreću se povremeno i raspravljaju o važnim događajima.

Galerija

Novosti

No content has been found here, sorry 🙂

Kontakt

Župa Presvetog Srca Isusovog
Zagrebačka 3, 81 000 Podgorica

Don Janez Mirtek
Tel: +382 67 677 292

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien