CIRKUS BOSKO

Cirkus ostavlja slatku uspomenu

Fernando Botero

Škola cirkusa ti pruža mogućnost da razviješ svoju kreativnost, motoriku, reflekse i mnogo toga ali što je najbitnije postaješ siguran u sebe i znaš kako da preuzmeš odgovornost i rizike!

Šta nudimo?

Ravnoteža

Balansirajte i osjećajte se lagodno u isto vrijeme

Žongliranje

Poboljšajte svoju koncentraciju i istrajnost

Nastup

Budite sigurni u sebe

Vazdušna akrobacija

Steknite odgovornost

Raspored aktivnosti cirkusa Bosko za predstojeću školsku godinu!

Ove godine smo proširili program za još dva termina i pripremili mjesta za još mladih cirkusanata koji će svoj talenat i kreativnost razviti do neslućenih visina uz naš TIM!

O NAMA

U septembru 2013. godine nekoliko animatora i preanimatora iz DBC-a, po uzoru na kolege i vršnjake iz organizacije Skala iz Ljubljane, odlučili su da se oprobaju u cirkuskim vještinama. Započeli su sa žongliranjem tokom dnevnog oratorija, i privukli pažnju djece pa se ubrzo formirala prva grupa koja je redovno vježbala. Animatori koji vode radionicu obučavali su se u organizaciji Skala, u kojoj je već postojala cirkuska grupa Fuskabo. Otkriti, ojačati i razviti lični i kreativni potencijal djece i mladih; omogućiti im druženje kroz cirkusku umjetnost. Svojim talentom pravimo svijet makar malo boljim nego što jeste. Mi bismo željeli da podijelimo svoje znanje, talenat i radost sa drugima, jer se tako povećava i naša radost.

#CIRKUSBOSKO

Naš cilj:


 • Edukacija djece i mladih kroz preventivni sistem u području cirkuskog obrazovanja;
 • Razvoj njihove kreativnosti, istrajnosti, refleksa, motorike, koncentracije i timskog rada;
 • Lični monitoring kroz pripremu individualnih i grupnih nastupa sa fokusom na adolescentski razvoj u mentalnom, socijalnom i fizičkom području.


Podrži naš program, tako što će tvoja donacija biti usmjerena ka djeci iz socijalnog cirkusa ili škole cirkusa. Omogući još nekom da kvalitetno provede svoje slobodno vrijeme i da se razvija u zdravom okruženju. Vaše malo nekome znači mnogo!

SOCIJALNI CIRKUS

Socijalni i omladinski circus je dostupan djeci i mladima koja potiču iz socijalno – ugroženih porodica, kao i onima sa manje mogućnosti.
Socijalni circus je inovativni program za obrazovanje i društveno uključivanje djece i adolescenata, naročito onih sa manje mogućnosti. Osnovni cilj je uticati na lični razvoj učesnika kroz cirkus kao posrednik, što se manifestuje u razvoju vještina i talenata i životnih karakteristika kao što su: kreativnost, odgovornost, poštovanje, povjerenje, istrajnost, samopouzdanje itd. Dakle, naš program nudi učesnicima priliku za socijalno uključivanje i aktivno učešće i suživot u grupi.

#SOCIJALNICIRKUS
Vođe programa


Dušan Đukić

Ljindon Ljucović


#SOCIJALNICIRKUS
Treninzi

Treninzi se odražvaju ponedeljkom od 16:30 – 18:00h u sali Don Bosko centra. Poželjno je aktivno učešće na treninzima..

#SOCIJALNICIRKUS
Utičemo na sledeće aspekte života učesnika:

 • Zdrav životni stil
 • Sigurno i zdravo okruženje za naše posjetioce
 • Socijalna inkluzija i aktivno učešće
 • Pozitivni međuljudski odnosi, učešće tima i praćenje razlika
 • Aktivno učešće i uključivanje u društvene strukture kao što su životna sredina, škola, itd.
 • Životne karakteristike i vrijednosti
 • Znanje, talenti i vještine
 • Saradnja sa roditeljima, koja ima značajan uticaj na obrazovanje učesnika

ŠKOLA CIRKUSA

Škola je za uzrast od 7 do 11 godina i od 12 do 17 godina. Djeca i mladi imaju mogućnost da se oprobaju i nauče razne cirkuske discipline. Na kraju svakog semestra će predstaviti šta su naučili svojim roditeljima, prijeteljima, rodbini, društvu… kroz nastup koji će pripremiti za njih.

Prva škola cirkusa u Crnoj Gori koja sa sobom donosi mnoštvo benifita za djecu i mlade. Škola cirkusa za cilj na prvom mjestu ima stvaranje sigurnog prostora za naše korisnike, ali takođe pušža im prostor pun zabave i druženja sa vrćđšnjacima. Uz to razvija njihove sposobnosti kako fizičke tako i psihičke, borimo se protiv svih vrsta nasilja jer u cirkusu smo svi jednaki. Bez obzira na predznanje djeteta ono se može sjajno u klopiti i dostići nivo pravog umjetnika. Takođe cirkus je poznat kao ne takmičarska disciplina koja na pruža mogućnost da okušamo sebe u raznim situacijama ali sve sa ciljem da izazove koje dobijamo shvatamo kao takmičenje sa samim sobom. Kada smo naglavačke, kada hodamo po tankoj uzici, vozimo na jednom točku, bacamo više objekata u isto vrijeme u svakom ovom momentu uz adrenalin tu je i zadovoljstvio zbog uspjeha i vidljivog napretka svakog treninga. Kreativnost kao poseba grana u našoj školi je jedna od najbitnijih. Razvijamo kreativnost kod djece koju mogu prikazati na kraju svakog semestra kroz cirkuski nastup koji prezentuju u mini teatru cirkusa Bosko.

Redovnim vježbanjem uče kako da ostanu istrajni, motivisani, fizički se razvijaju i razvijaju samopouzdanje. Cirkuske aktivnosti doprinose povećanju brzine razmišljanja, poboljšavaju reflekse i doprinose boljoj motorici, koordinaciji očiju i ruku. Program je veoma atraktivan za mlade, i podstiče ih da budu bolji i u drugim oblastima (učenje, ponašanje, istrajnost). Dokazano je da poboljšava koncentraciju, koja se može prenijeti i na druge oblasti i uticati na popravljanje njihovog uspjeha u školi.

Šta je cirkus za mene?

A place where I can make friends!

C.S. (14 god.) Učenik u školi cirkusa.

OBUKA TRENERA

Omogućavamo osnovnu obuku za trenere socijalnog i omladinskog cirkusa, rad sa domaćim cirkuskim umjetnicima, kao i inostranim trenerima i ekspertima iz ove oblasti (međunarodne razmjene, seminari, obuke).
Nudimo prostor domaćim volonterima da se priključe socijalnom i omladinskom cirkusu, gdje mogu steći znanja i vještine iz oblasti cirkuske umjetnosti.

#OBUKAZATRENERA
Vrijeme održavanja treninga

Petak 20:30 h – 22:00 h

CIRKUS ZA MLADE

Namijenjen je mladima koji imaju preko 18 god, gdje imaju mogućnost da se oprobaju u cirkuskim disciplinama i razviju i poboljšaju motoriku, reflekse, gibljivost, koncentraciju, koordinaciju, disciplinu, istrajnost, kreativnost.
Mlade osobe ne moraju imati nikakvu sportsku osnovu ili fizičku spremnost. Svaka osoba može podjednako da napreduje.
Treninzi se odvijaju dva puta nedjeljno u trajanju od 1:30h.

MEĐUNARODNO

CTF program za obuk trenere socijalnog i omladinskog cirkus.

Ljubljana, Slovenija 2021, Tampere, Finska 2021, Galway, Ireland 2022

Internacionalni cirkuski kamp Slovenija 2022

ESC VOLONTERI

RADIONICE U JU CENTAR “LJUBOVIĆ”

Ovim projektom želimo pomoći i pripremiti mlade iz popravnog doma za bolju budućnost i život nakon izlaska. Po uzoru na više evropskih zemalja koje koriste socijalni cirkus kao jednu od metoda rada u popravnim domovima, došli smo na ideju da sprovedemo ovaj projekat i u Crnoj Gori. Program će se sastojati iz sledećih faza: – -Upoznavanje -Radionice -Evaluacija -Priprema nastupa i radionica -Nastup i evaluacija Redovnim treniranjem mladi će razviti: samopouzdanje, povjerenje, kreativnost, prihvatanje različitosti, motoričke sposobnosti i zdrav stil života, samo-kontrolu, zdrav takmičarski duh, odgovornost, odbacivanje predrasuda, verbalnu i neverbalnu komunikaciju, osjećaj pripadanja timu i zajednici, empatiju.

NASTUPI

Više puta su imali priliku da se predstave široj javnosti, učešćem na različitim manifestacijama i priredbama poput priredbi u osnovnim školama, manifestaciji Dječiji proljećni vikend koji se svake godine održava u tržnom centru Delta, dječijim radionicama koje organizuje tržni centar Mall of Montenegro, promociji volonterske akcije „Let’s do it Montenegro“ koju organizuje ADP Zid, Klovnbuf festival u Ljubljani itd…

PARTNERI

KONTAKT

Za sve informacije smo dostupni putem email-a:
cirkus@donbosko.me
+382 69 222 073 – Ljindon Ljucović
+382 67 249 995 – Dušan Đukić

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien